Gåte i Kilden

Jeg har aldri vært på en konsert med Gåte tidligere. Så da Gåte annonserte at de kom til min hjemby Kristiansand for å ha konsert i Kilden, ble jeg veldig glad over å få være deres fotograf for kvelden. Så førte koronasituasjonen til at konserten ble avlyst både en og to ganger. Men fredag 28. mai var bandet endelig på plass i Kilden med sine akustiske instrumenter. Og jeg satt klar i salen med kamera.

Bandet Gåte ble dannet allerede i 1999. Musikken deres har med sitt særegne rockepreg røtter i urnorsk folkemusikk, som alltid har kjennetegnet bandet. Bandet gjorde et etterlengtet comeback i 2017 med besetningen Sveinung Sundli, Gunnhild Sundli og Magnus Børmark. De ga ut EP-en Attersyn samme år, albumet Svevn i 2018, etterfulgt av  EP-en Til nord i 2021.

Konserten i Kilden denne fredagskvelden i mai, var en del av en turne, hvor bandet viser et mer dempet og akustisk uttrykk enn vi er vandt til å se dem med. Det betyr ikke at intensiteten blir borte. Den glimtet til i det kjente særpreget og samspillet mellom bandets besetning, velkjente Sveinung Sundlie og Magnus Børmark, med Jon Even Schärer som et nyere tilskudd. Og ikke minst gjennom stemmeprakten til Gunnhild Sundlie som tok oss med gjennom alt fra vare kjærlighetsord til dramatiske hulderrop.  

Denne akustiske konserten besto av både nye og gamle låter, som alle ble vevet sammen av fortellinger og bakgrunnshistorier. Med toner og ord tas vi med på en reise gjennom ville landskap og trolske skoger, som forteller om mytiske eventyrfigurer og historiske menneskeskjebner. Jeg lar meg både rive med og bli berørt, langt inn i sjela. 

Takk Gåte!

Tekst og foto: Erland Grøtberg

Denne siden bruker cookies. Ved fortsatt bruk av denne siden, aksepterer du vår bruk av cookies.