Gudstjeneste
i Ankober

Gudstjeneste i Ankober

Gudstjeneste under åpne himmel, høyt oppe i Ankobers fjellandskap.

Kirkene ligger på toppene, godt synlige i landskapet. Noen ganger også utsatte, for vær og vind og lynnedslag. På dette stedet, en høyde utenfor Ankober i Etiopia, slo lynet ned for flere år siden, og ødela kirken. Denne dagen var det utendørsgudstjeneste på samme sted. Kollekten gikk til planene om å reise en ny kirke på den gamle grunnmuren.

Den Etiopiske Ortodokse kirke er et av verdens eldste kirkesamfunn. Etablert på 300-tallet, men med røtter helt tilbake til evangelisten Filips dåp av en etiopisk tjenestemann rundt 50 e.kr. Men allerede da hadde Etiopia nær  kontakt med middelhavslandene. De etiopiske kongene anså seg for å nedstamme fra Menelik, sønn av Israels kong Salomo og dronning Makeba av Aksum og Saba. Før kristendommen slo rot, praktiserte folk derfor allerede jødisk tro.

I dag anslås det at Den Etiopisk Ortodokse kirke har omkring 40 millioner medlemmer, og selv om storparten befinner seg i Etiopia, finnes det i dag menigheter over hele verden.

Jeg var i Ankober sammen med Kirkens Nødhjelp, som samarbeider tett med den etiopisk ortodokse kirke, blant annet for kvinners rettigheter og kamp mot omskjæring. Her bidrar de etiopisk ortodokse prestene på en viktig måte, med å forkynne mot gamle skadelige skikker, og for å gi ny kunnskap og skape nye holdninger i lokalsamfunnet, når det gjelder kvinners helse og rettigheter.

Tekst og foto: Erland Grøtberg

Erland G Photography

Foretaksnavn: ERLAND GRØTBERG PHOTOGRAPHY Organisasjonsnummer: 918 105 247

Innehaver: Erland Grøtberg
Tjønnemyra 31, 4640 Søgne

Kontaktinformasjon

Epost: post@erlandgphotography.no

Telefon: 918 55 292

 

© All rights reserved Erland Grøtberg 2018